Voor een voorsprong
moet je verder reiken

Technische kennis en creativiteit zijn de drijvende kracht van innovatie. DENTA helpt om een idee te definiëren én te realiseren. We hebben de capaciteit, creativiteit en expertise in huis om een idee uit te laten groeien tot een concreet product, ontwerp of proces dat verwachtingen overtreft, want engineering is onze professie en passie.

Met ons innovatievliegwiel, een beproefd proces waarin concepting, engineering en optimalisatie elkaar opvolgen en versterken, zorgen we ervoor dat elk project een succes wordt!

Het innovatie vliegwiel van DENTA

Ontwikkel ideeën door tot testbare concepten

Je hebt een idee om een bestaand product of proces te verbeteren. Of om iets totaal nieuws te ontwikkelen. In deze projectfase leven we ons in en beantwoorden we samen vragen als: hoe gaan we dit oplossen, wat worden de precieze specificaties en hoe zit het met de kosten en het tijdspad?

Realiseer concepten tot volwassen producten

Er is groen licht om het proof of concept verder uit te werken voor productie. Dit vraagt een breed scala aan expertises en een investering in tijd en mankracht. Onze experts helpen je bij het samenstellen van een goed doordacht productiepakket dat voldoet aan de standaarden en werkwijze van jouw bedrijf.

Optimaliseer om producten nog beter te laten presteren

Het resultaat van de eerste twee fases is een daadwerkelijk product of prototype. Ingegeven door nieuwe inzichten, ontwikkelingen in de markt of de beschikbaarheid van nieuwe materialen wil je deze optimaliseren en verbeteren. Met als doel om deze sneller, goedkoper, efficiënter of duurzamer te maken.

Johan en Foeke werken samen aan een project

DENTA bestaat sinds 1994 en in al die jaren hebben we diverse expertises opgebouwd. We vertellen je daar graag meer over!

Nieuwe dingen bedenken, net dat ene slimmigheidje waardoor een ontwerp echt goed wordt. Dat is wat we leuk vinden, waar we energie van krijgen. Het ontwikkelen van nieuwe concepten doen we graag. We merken dat we vaak net even wat verder out-of-the-box durven denken waardoor nieuwe inspirerende ideeën ontstaan. Om dit voor elkaar te krijgen beginnen we altijd met een brainstorm, we stellen een divers team samen, jong & oud, met diverse ervaring en technische kennis. Zo ontstaan als vanzelf allerlei ideeën.

Hoe spectaculair een idee ook is, uiteindelijk is het natuurlijk net zo belangrijk dat het idee gerealiseerd kan worden en rendabel is. Daarom kijken we ook kritisch naar onze eigen concepten en zorgen we dat alleen de echt goede voorstellen worden uitgewerkt. Aan de hand van criteria die we samen vaststellen worden deze beoordeeld. Het resultaat is dat er een goed onderbouwd concept ligt.

3D-CAD software is het gereedschap wat we dagelijks gebruiken. Een onmisbare tool voor het ontwerpen van producten en machines. Hiermee maken we slim opgebouwde parametrische modellen om snel productvarianten te kunnen genereren. Voor efficiënte productie is een set eenduidige 2D-tekeningen met de juiste maatvoeringen en vorm- en plaatstoleranties meestal nog onmisbaar. Maar ook Model Based Definition behoort tot onze mogelijkheden.

We zijn echte specialisten in het gebruik van Solid Edge, Solidworks en Inventor. Software verandert, we investeren daarom continue in het opleiden van onze medewerkers om ze up-to-date te houden.

We proberen altijd zoveel mogelijk aan te sluiten bij de werkwijze van de klant. Dit gaat zo ver, dat we toegang hebben tot PDM-systemen van klanten zodat we het werk nog efficiënter kunnen uitvoeren, iets wat natuurlijk alleen kan als je elkaar echt vertrouwd.

Onze ervaring in CAD en engineeringprocessen mogen we ook steeds vaker inzetten om klanten te helpen met structureren, standaardiseren en het implementeren van PDM-systemen. Dit kan met de native oplossingen van de CAD software maar ook met Pro.File en Teamcenter.

Een constructie moet voldoende sterk en dus veilig zijn. De sterkte van een constructie aantonen doen we met behulp van sterkteberekeningen. We starten met het vaststellen van de uitgangspunten. Belangrijke vragen zijn dan: Hoe wordt de constructie gebruikt? Wat zijn de optredende krachten en geldende veiligheids­factoren? Dit wordt allemaal vastgelegd en dit vormt de basis voor de sterkteberekening.

Bij sterkteberekeningen wordt snel gedacht aan FEM-berekeningen maar in veel gevallen is een handberekening efficiënter. Daarom starten we hier vaak mee en gaan we daarna pas met FEM aan de slag. Een goed opgezette handberekening kan namelijk veel tijd besparen. Doordat ontwerpwijzigingen en -optimalisaties snel doorgevoerd kunnen worden geeft dit snel inzicht over wat het beste vervolgtraject is. We hebben meerdere specialisten op dit gebied die met behulp van Mathcad rekensheets opzetten.

Lees meer…

Iedereen kent wel de mooie plaatjes met spanningsverloop in een constructie. Fraai, maar wat zegt het nu eigenlijk? Het uitvoeren en vooral het beoordelen van zo’n FEM-berekening is een vak apart. Telkens blijkt weer hoe belangrijk de aannames in je rekenmodel zijn. Al sinds 2005 voeren we vaak dit soort analyses uit. Inmiddels kennen we de valkuilen. We hebben een aantal structural engineers, zelf noemen we ze trouwens gewoon rekenaars, voor wie het FEM-men dagelijks werk is. We vinden de rapportage die hieruit volgt net zo belangrijk als de berekening zelf, daar besteden we dus veel aandacht aan.

Voor het rekenwerk in de conceptfase gebruiken we Altair Simsolid. Voor het valideren van een ontwerp gebruiken we FEMAP en SDC Verifier.

Lees meer…

Een vraag die we regelmatig krijgen is: “Voldoet mijn machine aan de norm?”. Het gaat dan vaak om de sterktetechnische onderbouwing van het ontwerp. Met een onafhankelijke check van het ontwerp sta je sterker bij een keuringsinstantie. Ook hier geldt dat onze frisse blik op het ontwerp en de regelgeving tot verrassende inzichten kan leiden, wat een beter ontwerp oplevert.

Notified Bodies waar we ervaring mee hebben zijn: DNVGL, Bureau Veritas, ABS en TUV. Specifieke normen die we vaak toepassen zijn: EN13001, EN13155, EN1808, EN280 en de Eurocode.

We hebben bewezen dat we ook met beperkte budgetten een mooi resultaat kunnen neerzetten. Natuurlijk moet je een goed idee hebben, maar daarna gaat het vooral om efficiënt werken. Hiervoor gebruiken we een aantal methodes. Het project managen we met Kanban, een eenvoudige en heel effectieve techniek om dingen gedaan te krijgen. Een slimme fasering is essentieel. Bedenk eerst goed wat je gaat doen en blijf daarbij. Begin later, eindig eerder. De belangrijkste oorzaak van budgetoverschrijdingen zijn wijzigingen (te) laat in het ontwerpproces.

Een machine of product is altijd onderdeel van een groter geheel, een systeem. Voor ons als ontwerpers is het belangrijk om inzicht te hebben in dat grotere geheel. Met dat inzicht maak je een optimaal ontwerp wat naadloos integreert in de rest van het systeem. Dat gaat niet vanzelf. Het betekent dat we vragen stellen als: Welke belangen spelen er? Wie gaat de machine gebruiken? Welke mechanische en besturingstechnische interfaces zijn er?

Door dit gestructureerd in kaart te brengen krijg je zicht op de echt belangrijke eisen aan de machine. De dingen die dus echt niet mis mogen gaan. Alleen dan kom je tot een succesvolle ontwikkeling.

“Voor een definitieve voorsprong moet je verder reiken.”

Johan Prins, algemeen directeur bij DENTA

Vreemde ogen ontdekken nieuwe perspectieven

Vreemde ogen ontdekken nieuwe perspectieven

Op zoek naar nieuwe inzichten? We denken graag mee met jullie project. Je zult verrast zijn door onze frisse insteek. Vul het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Vreemde ogen ontdekken nieuwe perspectieven

Expertisegebieden

Ontdek hier de gebieden waar
DENTA expertise in heeft

Projecten

Bekijk hier wat we zoal voor
onze opdrachtgevers hebben gedaan