Hoe je 2 medicijnzakjes
per seconde maakt.

Voor NextDispensers ontwikkelde DENTA in samenwerking met Synadia, de MedMaster medicijncarrousel om de medicijnafgifte voor apothekers en ziekenhuizen te vereenvoudigen. Synadia helpt klanten met innovatieve ontwikkelingen en is vooral gespecialiseerd in software engineering. Voor de ontwikkeling van de Medmaster, een medicijncarrousel voor NextDispensers, zocht Synadia daarom een partner die kon helpen met het concept, de ontwikkeling en optimalisatie van de hardware.

Remi van Wijngaarden en René Olthof vertellen je graag zelf over hun ervaringen

Next Dispensers

Remi van Wijngaarden en René Olthof |  Foto: Martin Hogeboom

Creatieve daadkracht

Remi van Wijngaarden, oprichter van Synadia: “Nadat samenwerkingsverbanden met andere ingenieursbureaus niet brachten wat we zochten, kwamen we uit bij DENTA. Bij hen was al snel duidelijk dat het een no-nonsense club is, die heel praktisch kijkt waar het misgaat en hoe ze dat vervolgens kunnen oplossen. Gedurende het project bleek ook steeds meer dat zij diepe inhoudelijke kennis hebben en dat zij hun ideeën echt omzetten in daadkracht.”

Het resultaat van de samenwerking is een serie efficiënte medicijnencarrousels, in verschillende maten, die minder foutgevoelig en sneller zijn dan bestaande machines. Bovendien kan de MedMaster aanzienlijk meer verschillende medicijnen verwerken dan het product van de concurrent.

Karhoff Schadeherstel

Betere performance

Remi: “De initiële vraag waarmee wij aanklopten bij DENTA was het oplossen van fundamentele problemen voor de bestaande MedMaster. De performance was nog niet voldoende vanwege een aantal bottlenecks. Zo vielen vulbakjes af en toe van het systeem. Dit zorgde voor oponthoud.

DENTA zoomde in op deze issues en bekeek met camera’s waarom het fout liep en hoe dit kon worden opgelost. Daarnaast keken ze ook naar de materiaalkeuze en hoe die kan bijdragen aan meer snelheid. Na deze aanpassingen nam de performance aanzienlijk toe.

Ook wilden we een verpakkingsmachine ontwikkelen die de zakjes voor de medicijnen maakt. Die hebben we gezamenlijk echt van scratch af aan gebouwd. Deze seal-unit moest vervolgens in het hele proces worden geïntegreerd.

En er moest worden nagedacht over medicijnen die afwijken qua formaat en verpakking. Hiervoor zijn we een tray-unit aan het ontwikkelen waarmee deze afwijkende medicijnen semi-automatisch worden toegevoegd. Dit is compleet nieuw in de markt en nog nergens anders verkrijgbaar.

7.000

doseringen per uur

Schaalbaar

door modulair ontwerp

10 x

kleinere foutkans

Capaciteit

“Zo hebben we met deze deelprojecten in de MedMaster een volledige en eindeloze loop gecreëerd om medicijnorders samen te stellen. Dit systeem presteert sneller dan dat van concurrenten en heeft een hogere capaciteit. In de MedMaster kunnen 2000 medicijnen worden opgeslagen. Bij andere machines is dat vaak maar 500. Door de hogere capaciteit hoeven de medewerkers van de apotheek de bakken minder vaak te wisselen.”

“Het enthousiasme merk je aan alle kanten. Als er problemen zijn dan staan ze op de stoep en als er een uurtje extra moet worden gewerkt, doen ze dat.”

Remi van Wijngaarden – Synadia

Karhoff Schadeherstel

Nieuwe ideeën

Tijdens de samenwerking hebben beide partijen veel geleerd. Remi: “Een nieuw paar ogen op een bestaand concept geeft altijd nieuwe ideeën. DENTA kwam met ideeën waar wij zelf nog niet aan hadden gedacht.

In principe hebben wij altijd de leiding van het project, maar als we zien dat de ander een professional is, dan delegeren we makkelijk het deel waar wij minder verstand van hebben. DENTA nam daarin echt de leiding voor het stuk hardware, binnen onze visie van de totaaloplossing. Het is te zien dat DENTA ervaring heeft in verschillende sectoren. De oplossingen zijn robuust. Die worden ontwikkeld met een lange levensduur. Daarvoor wordt kennis geput uit verschillende branches.”

Jos Buschgens

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Jos

Deel dit project, kies je platform

Gerelateerde projecten