Slimme engineering maakt
het complexe eenvoudig.

Aerolift Industrials ontwerpt en produceert klantspecifieke vacuümhefsystemen voor verschillende industrieën verspreid over de hele wereld. Door slimme engineering maken zij complexe vraagstukken over het heffen en verplaatsen van zware objecten bijzonder eenvoudig. Hiervoor hebben zij al jarenlang een intensieve samenwerking met DENTA Engineering. CEO Robert Lemm legt uit wat hun hefsystemen uniek maakt en welke belangrijke rol DENTA hierin speelt.

Robert Lemm, directeur Aerolift Industrials in gesprek met Frank de Geus, innovation & engineering consultant |  Foto: Martin Hogeboom

Het voordeel van vacuümheffen

“We ontwerpen en bouwen vacuümhefsystemen voor objecten van 1 tot 150 ton”, aldus Robert, die zelf ooit als engineer bij Aerolift begon. “Vanuit ons kantoor in Barneveld verzorgen we de verkoop en de engineering, en we bouwen in onze fabriek in het Twentse Hengevelde. We leveren onze hefsystemen aan uiteenlopende bedrijven in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, India en China. Zij gebruiken onze systemen in verschillende industrieën, zoals beton, pijpleidingen, papier en metaal. Omdat zij met vacuümtechniek snel en eenvoudig kunnen heffen zonder schade aan het object biedt dat voor hen grote voordelen ten opzichte van mechanisch heffen.”

Het complexe eenvoudig maken

“Het is onze ervaring en engineering waardoor klanten ons weten te vinden. Wij bouwen onze hefsystemen namelijk zodanig dat die de normeringen voor hijsmiddelen overtreffen, en dus ook veel duurzamer zijn. Onder aan de streep biedt dat onze klant dan ook een flinke meerwaarde. Wanneer een klant bij ons uitkomt weten ze vaak nog niet precies wat ze nodig hebben. We gaan dan het gesprek aan en stellen veel vragen over de uiteindelijke toepassing. En als dat een complex vraagstuk is waarbij zware objecten opgepakt, gekanteld en gedraaid moeten worden, dan is het onze uitdaging om daar een ogenschijnlijk eenvoudige machine voor te ontwikkelen. Dat is dan ook onze kracht: Het complexe eenvoudig maken.”

“Wij leveren zo’n 25 tot 40 machines per jaar, waarvan de meeste klantspecifiek zijn. Hoewel we de onderdelen zoveel mogelijk standaardiseren, is er voor elk systeem een nieuw ontwerp nodig. In dit traject hebben we goede partners om ons heen nodig, en daar is DENTA er één van. Daarom betrekken we de engineers van DENTA al in een vroegtijdig stadium bij een nieuw project. Samen bepalen we globaal wat er constructietechnisch nodig is, waarna wij het concept uitwerken. Vervolgens voert DENTA een eerste check uit, en ondersteunen zij ons gedurende het verdere project. Zo voeren zij berekeningen uit voor vermoeiing en doen zij FEM-analyses. Hiermee kunnen wij aantonen dat de constructie van een systeem daadwerkelijk sterk genoeg is voor de toepassing. Sommige hefsystemen draaien namelijk 24/7, moeten hoog geclassificeerd zijn en miljoenen cycli kunnen doorstaan, terwijl ze zo licht mogelijk uitgevoerd moeten zijn. Dat vraagt dus om slimme engineering.”

“Samenwerken met DENTA is als samenwerken met eigen collega’s.”

Robert Lemm – Aerolift Industrials

24/7

in bedrijf

veilig

door FEM-analyse

100%

check op vermoeiing

Collegiale samenwerking

“Momenteel ontwikkelen we samen met DENTA een mechanische grijper die stalen ringen van 150 ton moet gaan optillen. Onlangs hebben we een machine met een grote vakwerkconstructie opgeleverd waarvoor zij de constructieberekeningen uitvoerden. Beide hefsystemen worden ingezet bij de bouw van windmolens. In veel gevallen voeren zij dus vooral de constructieberekeningen voor ons uit, maar zij beperken zich daar niet toe. Voor een kettingbaan, waarbij betonnen platen in een fabriek opgepakt en op een pallet gestapeld moesten worden, hebben zij ons namelijk ooit compleet ontzorgd met zowel de volledige engineering als de werktekeningen. Wat ons bij elk project weer opvalt is dat de mensen van DENTA goed met ons meedenken en zich erg flexibel opstellen. Ze zijn lekker informeel en het werken in teamverband gaat altijd heel goed. Samenwerken met DENTA is als samenwerken met eigen collega’s.”

Wil jij ook met een werktuigbouwkundig ingenieursbureau samenwerken alsof je met collega’s werkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en ervaar het zelf.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Frank

Deel dit project, kies je platform

Gerelateerde projecten