Hoe onze aanpak CBM
voorsprong oplevert

Custom Built Machinery BV (CBM Montfoort) is een metaalbewerkingsbedrijf gespecialiseerd in cameramasten en innovatieve elektraputten. Cameratoezicht wordt steeds vaker ingezet waardoor de vraag naar cameramasten toeneemt. Tegelijkertijd worden ook de veiligheidsregels voor dit soort constructies steeds strenger. Om hieraan te kunnen voldoen heeft CBM Montfoort DENTA ingeschakeld. DENTA heeft een rekensheet ontwikkeld waarmee CBM eenvoudig kan aantonen dat de cameramasten aan alle wettelijke eisen voldoen. Bijkomend voordeel is dat de rekensheet zo is opgebouwd dat een nieuwe situatie of mastconfiguratie eenvoudig berekend kan worden.

Hans Bode, directeur CBM Montfoort |  Foto: Martin Hogeboom

CBM-directeur Hans Bode: “Ik ben eigenlijk toevallig met cameramasten begonnen. In 2010 had ik voor het eerst zo’n mast nodig maar schrok van de prijs. Ik heb er toen zelf een in elkaar gelast. Voor die eerste masten heb ik zelf de sterkteberekeningen gedaan, maar de regelgeving werd strenger waardoor er steeds meer berekeningen nodig waren. Ook de vraag naar cameramasten groeide explosief; waren het er in 2011 nog 30, inmiddels zijn het er zo’n 3500 per jaar. In 2018 ben ik daarom op zoek gegaan naar een partij die de berekeningen voor mij kon uitvoeren. Via Google kwam ik bij DENTA terecht.”

Wet- en regelgeving

Naar aanleiding van een eerste kennismaking en de inventarisatie van de exacte behoefte van CBM, bleek dat het geen eenmalige exercitie was, maar een vraag die regelmatig zou terugkeren. Arjan Slaper, structural engineer bij DENTA: “In overleg met CBM hebben we besloten niet alleen de toenmalige constructie door te rekenen, maar een rekensheet op te stellen waarmee we in de toekomst ook eventuele varianten konden doorrekenen en valideren. In de rekensheet zijn de geometrie en belasting makkelijk aan te passen en is het rekenwerk zo veel mogelijk geautomatiseerd. Het opzetten van deze methode kost initieel meer tijd, maar bij volgende projecten levert het veel tijdwinst op waardoor de kosten lager uitvallen.”

De rekensheet met formuleberekeningen is opgezet en gevalideerd met de eindige elementen methode (FEM), waarmee wordt getoetst of een ontwerp voldoende bestendig is tegen dagelijks gebruik en maximale belasting. Ook de uitbreidingen van de sheet voor nieuwe ontwerpen worden gevalideerd met FEM of Simsolid, een simulatietechnologie voor snelle ontwerpiteraties. Van de berekeningen wordt een rapportage opgesteld waarmee CBM eenvoudig kan aantonen dat de cameramasten sterk genoeg zijn en voldoen aan de geldende regelgeving, de Eurocode. 

 max. 2

weken levertijd

100%

scherpe beelden door stijfheidsanalyse

Eurocode

regelgeving

Professionele rapportage

Hans: “Voor mij zijn de juist sterkteberekeningen van wezenlijk belang, ik ben aansprakelijk als er iets misgaat en de berekeningen niet kloppen. Dat is ook een van de redenen dat ik DENTA als onafhankelijke derde partij heb ingeschakeld. Daarmee voorkom je dat je als slager je eigen vlees keurt. Pasten mijn eerste berekeningen nog op twee A4’tjes, inmiddels zijn het door alle extra eisen 32 pagina’s geworden. Want hoewel de constructie van zo’n cameramast in eerste instantie misschien niet al te complex lijkt, luistert het bijzonder nauw. Als je de camera op een te flexibele mast van 8 meter hoog plaatst, is het beeld al snel onbruikbaar als het gaat waaien vanwege de grote uitslag.”

“Door DENTA in te schakelen voorkom ik ook dat ik als slager mijn eigen vlees keur.”

Hans Bode – directeur CBM

Korte doorlooptijd

Sinds 2018 hebben CBM en DENTA tientallen projecten gedraaid, waarbij DENTA rapportages aanleverde voor verschillende uitgangspunten, mastconfiguraties en belastingsituaties. Als een voorontwerp niet voldeed, werd in onderling overleg een oplossing gevonden waardoor het constructiedossier snel compleet gemaakt kon worden. Hans: “De samenwerking met DENTA verloopt heel soepel, Arjan en ik spreken dezelfde taal. Hij is rekentechnisch heel sterk en weet hoe je de cijfers moet presenteren voor de toezichthoudende instanties. Door de nauwe samenwerking is ook de doorlooptijd heel kort. Door de korte lijnen kunnen wij een standaard mast binnen twee weken leveren en een special – een maatwerkmast – binnen drie weken. Dat levert ons een aanzienlijk voordeel op ten opzichte van de grote spelers in de markt die veel langere levertijden hebben.”

Kosten besparen

Hoewel de masten de deur uitvliegen is het toch een spannende tijd. Mede door de snel stijgende staalprijzen is het goed om te kijken waar in het productieproces kosten kunnen worden bespaard. Arjan: “Omdat de productiekosten een grote rol spelen, kunnen we in samenspraak met CBM verbeteringen doorvoeren. Zo kunnen we optimaliseren op gewicht of zaken wijzigen zodat het productietechnisch goedkoper wordt. Verder adviseren we bij vragen over constructies, mogelijke belastingssituaties of als er bijvoorbeeld ankerberekeningen moeten worden uitgevoerd. En als er extra zaken gecheckt moeten worden, kunnen we rapportages makkelijk voorzien van FEM of Simsolid afbeelding zodat de keuringsinstanties een volledig informatiepakket krijgen.”

Vertrouwen in de toekomst

Hans: “Ik heb het volste vertrouwen in de toekomst, de vraag naar cameramasten zie ik voorlopig niet teruglopen. Wat dat betreft is het erg prettig dat ik DENTA kan inschakelen als partner voor het rekenwerk.”

Johan Prins

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Johan

Deel dit project, kies je platform

Gerelateerde projecten