Hoe je 1200 rietjes per minuut buigt en verpakt.

TDC, onderdeel van de Tembo-groep en gespecialiseerd in machine-oplossingen voor producenten in de detergenten-, tabaks- en voedingsmiddelenindustrie, vroeg DENTA te helpen bij de ontwikkeling van een machine die papieren rietjes buigt, snijdt en verpakt. DENTA kreeg de verantwoordelijkheid voor het onderdeel dat de rietjes verpakt. Uiteraard moest dit deel integreren met de andere onderdelen van de machine. Het project doorliep alle cycli van ons innovatieproces: van concept, naar prototype, tot nulserie en uiteindelijk een volwaardige machine.

Kees van de Burgwal, projectleider vanuit TDC/Tembo vertelt je hieronder graag zelf over zijn ervaringen.

Ervaring met sealen

In verband met nieuwe EU-wetgeving had het project enige haast. Binnen een half jaar moest een werkend prototype worden opgeleverd en binnen enkele weken een volwaardige machine.

De opgeleverde machine produceert 1200 papieren rietjes per minuut. Gebogen en verpakt, met een minimale afwijking. Klaar om direct op drinkpakjes te worden geplakt.

Kees van de Burgwal, projectleider vanuit TDC/Tembo: “Omdat alle engineers van Tembo al druk waren met het ontwikkelen van de onderdelen van de machine om het papieren rietje correct te buigen en af te snijden, hadden we niet voldoende capaciteit om de module voor het verpakken op te pakken binnen de benodigde tijd. Daarom vroegen we verschillende leveranciers een voorstel te doen voor dat onderdeel. DENTA kon dit net iets sneller en goedkoper ontwikkelen en had blijkbaar al ervaring met sealen van plastic.”

“Op alle punten tikten ze de boxen aan. En dus kozen we voor hen. Het voorstel van DENTA was goed en gedetailleerd, met een heldere tijdlijn en regie op het afgesproken budget.”

“Wekelijks hadden we via video-calls voortgangsoverleg om kwaliteit te borgen. Zo konden ze ook 3D-beelden laten zien. Ik kon uitstekend schakelen met Jos Buschgens, de lead engineer van DENTA. Ook als ik andere vragen had, werd daar goed op gereageerd.”

Kees van der Burgwal

Kees van de Burgwal |  eigen foto

“Goede samenwerking is zó belangrijk. Helemaal als er druk op de ketel staat. Dan wil je geen discussies hebben over contracten of uren of facturen, dan wil je gewoon op elkaar kunnen vertrouwen en met elkaar afspreken: dit moet geregeld worden.”

Kees van de Burgwal – Tembo

Tembo - straw sealer

Van concept tot product binnen 7 maanden

Het project ging in maart van start. De verschillende onderdelen van de machine werden tegelijkertijd ontwikkeld. Aan DENTA de opdracht om binnen 9 weken het proces met de gewenste specificaties te integreren in het volledige machine-concept.

Na akkoord op het concept door TDC/Tembo werkte DENTA de hele engineering uit. Op dat moment moesten de drie losse frames op elkaar aansluiten.

Kees: “De integratie vergde veel communicatie tussen de partijen: wie heeft welke ruimte nodig en hoe sluiten we de hele lijn optimaal op elkaar aan? Die communicatie deed DENTA goed. In dat proces merk je dat ze door hun ervaring in andere sectoren soms anders denken. Dat is wel verfrissend. Als je iets moet ontwikkelen, is het goed als er mensen zijn die verschillend denken.

Uiteindelijk stond er in september een prototype. Dan komt de volgende fase, waarin een hele lijst met restpunten en verbeteringen moet worden weggewerkt. De opdrachtgever wilde half oktober de volgende serie bestellen, vanwege de nieuwe EU-wetgeving die per juli 2021 plastic rietjes verbiedt. Dan heb je heel weinig tijd met elkaar om die wijzigingen door te voeren. Maar ook daarin heeft DENTA in heel korte tijd veel werk verzet, ondanks dat ze op dat moment ook capaciteit leverden op de ontwikkeling van de andere twee delen. DENTA bewees hiermee haar flexibiliteit. Zowel in het leveren van extra capaciteit als in het oppakken van extra vraagstukken en werk.

Tijdens de doorontwikkeling liepen we nog wel tegen technische uitdagingen aan, maar dat vind ik het mooie van DENTA. Ze lopen niet weg van fouten. Ze kijken naar de oplossing.”

Tembo - overzicht

1200 stuks

per minuut

variabel

in te stellen

kostenbewust

ontwerp

Tembo - detail

Minimale afwijkingen

“Voor de machine geldt dat deze een maximaal foutpercentage mag hebben. Hij produceert 1200 rietjes per minuut. Bij een foutpercentage van 1% zou dat al betekenen dat je elke minuut 12 foute rietjes hebt, ofwel elke 5 seconden één. De producent van die rietjes zou deze uit de volledige string moeten knippen, want als deze doorgaat naar de producent dan moet het volledige pakje uit de productie. Dat is kostbare tijd. Het rietje moet dus kloppen: het mag niet lekken, moet correct zijn afgesneden en verpakt. Elke fout gaat ten koste van productie later in het proces. Een minimum aantal fouten was dus een belangrijke vereiste.

Het onderdeel is op tijd en volgens specificaties opgeleverd. Het is nu wachten tot de rest van de lijn wordt opgeleverd voor de definitieve acceptatietest.”

Voorkeursleverancier

“Nu DENTA aan boord is en kennis heeft van de rietjes en de machine,  is het heel eenvoudig om hen te vragen een volgende ontwikkeling ook op te pakken. Zeker omdat ik fijn met ze heb samengewerkt. Ik weet wat ik aan ze heb, dus als ik weer een vraag heb, dan weet ik wel dat ik bij DENTA aanklop.”

Jos Buschgens

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Jos

Deel dit project, kies je platform

Gerelateerde projecten