Rekenwerk2025-05-02T08:41:48+00:00

Rekenwerk

Bij DENTA Engineering vormt rekenwerk de essentiële schakel tussen een innovatief idee en een veilig, betrouwbaar en duurzaam eindproduct. Door gebruik te maken van geavanceerde methodieken – zoals Finite Element Analysis (FEA) – analyseren en optimaliseren wij technische ontwerpen al in een vroeg stadium. Dit stelt ons in staat om potentiële knelpunten en risico’s tijdig te signaleren, waardoor kostbare fouten in latere ontwikkelingsfasen voorkomen kunnen worden. Daarnaast gebruiken wij deze rekenmethode ook ter validatie van een definitief ontwerp, zodat je met zekerheid de markt op kan of je ontwerp kan indienen bij een keuringsinstantie of notified body.

Rekenuitdagingen

Veel bedrijven lopen tegen complexe technische uitdagingen aan bij productontwikkeling. Onze specialisten geven hier inzicht in. 

  • Inzicht in complex gedrag: Het gedrag van mechanische systemen onder diverse belastingen kan moeilijk te voorspellen zijn. Het niet in huis hebben van de juiste tools, of onvoldoende kennis van rekenwerk kan leiden tot onzekerheid over de sterkte, stijfheid, het gedrag, vermoeiing of de levensduur van een ontwerp.
  • Duurzaamheid: Zonder een gedegen analyse worden ontwerpkeuzes vaak ‘voor de zekerheid’ te conservatief of juist te ambitieus uitgevoerd. Dit resulteert in overdimensionering, inefficiënt materiaalgebruik of onverwachte falen tijdens de gebruiksfase.
  • Dure iteraties: Traditionele prototyping met fysieke tests vraagt om kostbare iteraties. Door digitale simulaties in te zetten, kunnen we vroegtijdig zwakke punten ontdekken en direct bijsturen, wat de ontwikkeltijd aanzienlijk verkort.
  • Keuring en normen: Technische ontwerpen moeten voldoen aan steeds striktere keuringseisen en normen. Zonder actuele kennis van relevante standaarden zoals ISO, EN en CE-richtlijnen loopt een bedrijf risico op vertragingen of afkeur van producten. Door al in de ontwerpfase rekening te houden met normen en keuringscriteria kunnen kostbare aanpassingen achteraf worden voorkomen, wat leidt tot een efficiënter en betrouwbaarder ontwikkelproces.

Door deze uitdagingen proactief aan te pakken, helpt DENTA Engineering bedrijven om efficiënter, kostenbewuster en technisch robuuster te ontwerpen.

Wat bieden wij aan?

Wij leveren uitgebreide rekenkundige diensten, die zowel in de conceptfase als in de detail ontwikkeling van uw project een belangrijke rol spelen:

  • Concept Rekenwerk: In een vroeg stadium zetten wij simulaties en eerste berekeningen in om de technische haalbaarheid van innovatieve ideeën te toetsen. Dit biedt u direct inzicht in mogelijke risico’s en optimalisatie kansen.
    • FEA-analyses: Nauwkeurige berekeningen van spanningen, vervormingen en sterkte van onderdelen.
    • Dynamische analyses: Simulaties van bewegende objecten, trillingen en bewegingen responsen om het dynamisch gedrag in kaart te brengen.
    • Detailberekening zoals knik van balken en platen: Structurele optimalisatie voor een efficiënte materiaalverdeling.
    • Vermoeiingsanalyses: Evaluatie van de levensduur van componenten om falen door vermoeiing te voorkomen.
    • Detail rekenwerk: Zodra het concept standhoudt, gaan wij verder met:
  • Predictive Maintenance:
    Met geavanceerde monitoring tools bieden wij inzicht in kritische punten. Dit maakt het mogelijk om proactief onderhoud uit te voeren en de levensduur van constructies te verlengen.
  • Optimalisatie en Validatie:
    Door iteratieve simulaties en de validatie middels fysieke tests garanderen wij dat uw ontwerp niet alleen aan de technische eisen voldoet, maar ook kostenefficiënt en duurzaam is.

Hoe gaan we te werk?

Onze gestructureerde aanpak zorgt voor een transparant en efficiënt traject:

We starten met een grondige analyse van de technische uitdaging en inventariseren samen met u de functionele eisen, belasting condities en operationele omstandigheden.

Op basis van intake kiezen we de meest geschikte rekenmethodieken en softwaretools. Afhankelijk van de volwassenheid van het ontwerp bouwen digitale modellen met een bepaald detailniveau waarin relevante parameters worden meegenomen.

De modellen worden gesimuleerd. Dit levert een eerste overzicht op van spanningsverdelingen, stijfheid, trillingen of dynamische reacties, waarmee we potentiële zwakke punten of overgedimensioneerde delen identificeren.

Na de simulatie ontvangt u een rapport met resultaten, technische bevindingen en concrete aanbevelingen voor ontwerpverbeteringen. Dit rapport vormt de basis voor verdere optimalisaties.

Indien gewenst, gaan we in een iteratief proces verder met de optimalisatie van het ontwerp, waarbij wij tevens ondersteuning kunnen bieden bij de implementatie van oplossingen in de productie.

Van idee naar daadkracht

Met DENTA haal je een frisse kijk in huis. De technische kennis en creativiteit om innovatieve ideeën te realiseren. Met een beproefd proces waarin conceptdesign, engineering en optimalisatie elkaar opvolgen en versterken zorgen we dat je project een succes wordt!

Het innovatie vliegwiel van DENTA

Wat levert rekenwerk op?

Het inzetten van ons rekenkundig traject biedt u aanzienlijke voordelen:

  • Robuust en veilig ontwerp: Door nauwkeurige simulaties weet u precies waar mogelijke risico’s liggen, wat leidt tot een veiliger en robuuster ontwerp.
  • Verbeterde productprestaties: Optimalisaties in ontwerp en materiaalgebruik zorgen voor betere prestaties en een langere levensduur van uw producten.
  • Kostenefficiëntie: Het vermijden van dure herontwerpen en overbodige fysieke prototyping resulteert in directe kostenbesparingen.
  • Versnelde ontwikkelingsprocessen: Vroege detectie van ontwerpfouten verkort de time-to-market aanzienlijk.
  • Duurzame en efficiënte constructies: Onze methodiek zorgt ervoor dat elk onderdeel niet alleen technisch, maar ook economisch en ecologisch verantwoord is ontworpen.

Wie gingen je voor?

2025-04-22T11:27:33+00:00

Aerolift | Vacuümheffer

Slimme engineering maakt het complexe eenvoudig. Aerolift Industrials ontwerpt en produceert klantspecifieke vacuümhefsystemen voor verschillende industrieën verspreid over de hele wereld. Door Lees meer →

Vragen die ons vaak worden gesteld over rekenwerk

Hoe betrouwbaar zijn rekenkundige simulaties?2025-04-18T08:57:52+00:00

De betrouwbaarheid is afhankelijk van de kwaliteit van de invoergegevens en de gebruikte modellen. In specifieke gevallen combineren wij digitale simulaties met fysieke tests om een optimale nauwkeurigheid te waarborgen.

Hoe kan DENTA Engineering helpen met rekenwerk in mijn project?2025-04-18T08:58:48+00:00

Wij bieden gespecialiseerde analyses en simulaties op maat van uw technische uitdagingen, waardoor risico’s worden geminimaliseerd en ontwerpen worden geoptimaliseerd.

Hoe kan rekenwerk kosten besparen in een project?2025-04-18T08:59:58+00:00

Door zwakke punten vroegtijdig te identificeren en te corrigeren, voorkomen wij dure aanpassingen en onnodige iteraties, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen. Daarnaast kunnen wij tijdens het ontwerp een gewichtsoptimalisatie toepassen zodat minder materiaal gebruikt hoeft te worden. Dit reduceert ook de CO2-footprint van het product.

Hoe verhoudt rekenwerk zich tot prototyping?2025-04-18T09:00:41+00:00

Rekenwerk en prototyping vullen elkaar aan. Digitale simulaties elimineren veel ontwerpfouten, waardoor het aantal fysieke prototypes kan worden teruggebracht en het ontwikkelproces versneld wordt.

Kan rekenwerk helpen bij het optimaliseren van een bestaand product?2025-04-18T09:04:38+00:00

Zeker. Onze analyses kunnen bestaande ontwerpen evalueren en optimaliseren, waardoor materiaalgebruik wordt verminderd en de levensduur van het product wordt verlengd.

Met welke normen zijn jullie bekend?2025-04-18T08:56:31+00:00

Wij werken voornamelijk met EN, Eurocode voor staalconstructies en machines. Bij projecten in de offshore werken we voornamelijk met DNV of BV normgeving. Daarnaast kunnen wij constructies en machines toetsen aan vele andere normen, waarbij we ook gebruikmaken van FEAondersteunende software zoals SDC verifier.

Wanneer is rekenwerk nodig in een project?2025-03-04T12:53:56+00:00

Rekenwerk wordt vaak ingezet in de conceptfase om technische haalbaarheid te toetsen, maar ook in latere ontwikkelingsfasen om ontwerpen te optimaliseren en te valideren. Het is vooral essentieel bij complexe of kritische toepassingen, zoals in de luchtvaart, automotive, machinebouw en de energiesector.

Wat houdt rekenwerk in engineering precies in?2025-03-04T12:51:54+00:00

Rekenwerk in engineering omvat het uitvoeren van technische berekeningen en simulaties om ontwerpen te optimaliseren en te valideren. Dit kan variëren van sterkteberekeningen en thermische analyses tot stromingssimulaties en dynamische belastingen. Het doel is om risico’s te verkleinen, efficiëntie te verbeteren en de betrouwbaarheid van een product of constructie te garanderen voordat fysieke prototypen worden gebouwd.

Welke software wordt gebruikt voor rekenwerk in engineering?2025-04-18T08:53:48+00:00

Wij maken gebruik van gespecialiseerde rekensoftwarepakketten zoals FEMAP, SIMSOLID, ALTAIR en maatwerkberekeningen met Mathcad.

Welke soorten berekeningen worden vaak uitgevoerd?2025-04-18T08:55:07+00:00

Naast de standaard sterkte- en vermoeiingsanalyses voeren we ook dynamische en trillingsanalyses, en kinematische en mechanische bewegingssimulaties uit.

Zit het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur ons een berichtje!

Starten met rekenwerk?

Je productielijn innoveren?

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met rekenwerk? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking. .

Vreemde ogen ontdekken nieuwe perspectieven
Ga naar de bovenkant